Olívaolajat az egészségért
Az olívaolaj az elmúlt években, az egészséges életmóddal kapcsolatban került a magyar konyhákba. Az olívaolajat már Krisztus előtt 5000-ben is ismerték és használták, nem csak főzésre. A világon több mint 700 féle olívaolaj fajta található, a világos várgától, a sötét zöldig bármilyen lehet a színe. Az olívaolajok között ezért, jelentős különbségek vannak. A legjobb minőségű és tápértékű, az extra szűz olívaolaj, első sajtolásból, ezt követi a szűz olívaolaj, ami már 2. vagy 3. sajtolás eredménye, végül pedig a sima szűz olívaolaj, 4. sajtolásból, aminek a minősége a leggyengébb.
Sajnos az éttermi ételek 95%-ától rosszul vagyok, nem is azért mert nem finom, van amelyik kifejezetten jó ízű, és ízletes, de 1 óra múlva körülbelül már a mosdóban találom magam...... a többit nem részletezném. :P Ezért sűrűn nem járunk étterembe és nem rendelünk menüt sem. És inkább otthon főzök. Mióta főzőcskézem, csak olívaolajjal készítek minden ételt, (☛ kivéve a rántott dolgokat, amiket bő olajban kell sütni). Még ma is tévhitként él az emberekben, hogy olivaolajjal nem lehet sütni, főzni. Az olívaolaj azonban hőstabil, füstpontja 180℃körüli, úgyhogy mindenki bátran használja. Arról, hogy hogyan is használjuk az olívaolajat, egy nagyon jó kis összefoglaló cikket találtam, amiről bővebben itt olvashatsz.
Az olívaolaj jótékony hatásai
Az olívaolaj 70-80%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavésztereket, valamint nyomokban fitoszterint lecitint és életfontosságú (esszenciális) zsírsavakat az F-vitaminokat, antioxidánsokat A- és E vitaminokat (☛ a káros szabadgyököket semlegesítik), amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Csökkenti a magas koleszterin szintet, melyért az LDL koleszterin felelős. A rossz koleszterinszit csökkensének köszönhetően, a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. Bizonyos tanulmányok, alátámasztják, hogy a mellrák és a csontritkulás kialakulásának lehetőségét is csökkenti az olívalaj azoknál akik fogyasztják.
Sokan viszont még mindig a hagyományos étolajat használják a főzéshez, megszokott ízek miatt és biztos nem utolsó szempont az ár sem. De érdemes mindenkinek kipróbálni és fokozatosan bevezetni az étrendjébe, mivel a fent felsorolt jótékony hatások nem figyelmen kívül hagyhatóak.
Vásárlás előtt érdemes tájékozódni az olívaoljjal kapcsolatban, sajnos ezt is hamisítják, higítják, akárcsak bármi mást, ne lepődjünk, meg hiszen mindennel így van, mint ahogy nemrég nyílvánosságra került, a magyar mézet a kínai mézzel keverik. Az olívaolaj-átveréssel kapcsolatban, ha valakit érdekel és még nem olvasta, kattintsatok a hivatkozásra.
Kiváncsi vagyok a véleményedre, írd meg bátran.