konyhAngyal

Rizs vagy bulgur?

2016. március 13. - Mittl Ildikó

Hogy mit együnk köretnek, ha nem tudunk lemondani róla?

bil.jpg

Bulgur
A bulgur nem más mint tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a
rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.
A bulgur Törökországban és a Közel-keleten kedvelt gabonatermék. A teljes érés előtt betakarított búzaszem,
amelyet kevés ideig előfőznek, majd a napon megszárítanak, miközben a mag érése is befejeződik.
Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, és percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket,
ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel.
Könnyű, kiadós és egészséges. Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel.
Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.
A bulgur gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.

Rizs
A rizs a perjefélék családjába tartozik.
Az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka. Nagyon sokoldalú, készülhet belőle például liszt vagy tej.
Alapvetően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény. Mára a tenyésztésnek köszönhetően
számtalan éghajlathoz alkalmazkodott, összesen közel 8000 fajtája létezik.
Az asztalunkra kerülő rizs egy sor malomipari lépésen megy végig.
Először külső héjától, a pelyvától szabadítják meg, így keletkezik a barna rizs,
amit a mag belső héja, a korpa fed. Ezután úgynevezett koptatással eltávolítják a
szemekről a korpát és a csírát, így keletkezik a fényezetlen fehér rizs.
A rizs 76 százaléka keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz,
továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz.
Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium.
Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb,
vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása.
Szénhidrátjai alacsony glikémiás indexűek, ezért fogyasztása a vércukor-háztartás szempontjából kedvező.
Növényi rostjai serkentik a bélműködést.
Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel készült ételeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr228473942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
hrthtrhr