Francia reggeli házilag
A croissant a következő projektem. Azt a finom croissant amit a Maison Kaysernél ettünk és mint már az előző bejegyzésben említettem, szinte elolvadt a szánkban, biztos nem tudom úgy elkészíteni, mint ők hiszen ott speciális a sütőő ami szerintem lényeges eleme a finom péksüteményeknek.
De én azért mindeképpen teszek egy próbát, és elárulom itt az elején hogy nagyon jól sikerült, sőt annyira jól, hogy anyukám is elkérte tőlem a receptet :) Ez nagy dícséret nekem, hiszen még egy receptet sem kért el anyukám, mindig csak én kértem segítséget tőle, hogy hogyan is érhetem el azokat a finom ízeket amiket ő készít és imádok gyerek korom óta.
Mielőtt nekiálltam a croissant elkészítésének először több helyen utánanéztem a trükköknek hogy biztosra menjek, természtesen Éric Kayser yourubra feltöltött videójával kezdtem a tájékozódást, ha már az ötletet is, hogy croissantot készítek Ő inspirálta. És nem is fárasztok itt mindenkit a sok linkeléssel, azon a videón nagyon jól látszik minden, ami a finom croissanthoz kell, hogy bezsebelhessétek a dícséreteket. De természetesen, mindenki ízlése szerint nézegethet többféle módszert és segítséget, ötleteket az elékszítéshez.
Croissant (20 db)
- 500 gr liszt
- 220 gr víz
- 50 gr folyékony kovász
- 20 gr élesztő
- 10 gr só
- 1 tojás
- 25 gr vaj
+ 250 gr vaj majd a rétegzéshez
+ 1 tojás a megformázott croissant tetjének megkenéséhez.
Ugyanúgy mint az előzőekben a baguettenél, itt is minden hozzávalót s
épen egy edénybe teszem és összegyúrom szépen fokozatosan adagolva a vízet a tésztához addig amig szépen elválik az edénytől és nem lesz ragadós majd lefedem és a hűtóbe teszem pihenni kb 2 óráig, de az sem gond ha 4 órát pihen a tészta. Ha kipihente magát a hűtőben, akkor kivesszük egy kicsit hagyjuk hogy szobahőmérsékletűre melegszik és szépen, ahogy a fenti videóban látszik is a tészta közé tesszük a vajat és hajtogatjuk a tésztát minimum 6 szor szoktam, hogy szép réteges legyen. Végül pedig kisodorujuk, háromszög alakú cikkekre vágjuk és fetekerjük croissant formájúra. Lehet tölteni is a finomságokat, én étcsokoládéval töltöttem elsőre, de tervezem kipróbálni a nutellát is, de előtte azt mindenképp betenném a hűtőbe hogy kicsit keményebb legyen és ne fojjon ki a croissantból.
No és akkor lássuk az eredményt:
Jó sütögetést kívánok mindenkinek!